CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ VETERİNER FAKÜLTESİNDE KEDİ-KÖPEK İŞİTME TESTİ

Haber Tarihi :   05.12.2018

 Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Temel Bilimler Bölümü Veterinerlik Fizyolojisi Ana Bilim Dalında köpeklere işitme testi yapılmaktadır.

Adana Seyhan ilçesinde ikamet eden hayvan sever ve hayvan besleyen sayın Ceren KAYAN hanımefendi Dogo Argentino ırkı 6 aylık CEKU isimli dişi köpeğinin verilen komutlara ve seslenmelere tepki vermediğini fark ederek bölgesinde bulunan veterinere kontrole götürmüş. Yapılan kontrolde köpeğin işitme sorunu yaşadığı işitme testi yapılması gerektiği söylenmiş. Ceren hanımefendi bu testi yaptıra bilmek için araştırmalar yapmış. Bu araştırmalar sonunda sadece Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Temel Bilimler Bölümü Veterinerlik Fizyolojisi Ana Bilim Dalında bu testin yapıldığını öğrenerek bizlerle iletişime geçmiştir. Kendisine 05.12.2018 Çarşamba gününe randevu verilerek davet edilmiştir. Hastamız gelerek CÜ Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesinde testi yapacak olan Veterinerlik Fizyolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KOÇKAYA ve Veterinerlik Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyemiz Dr. Öğr. Üyesi İlker ŞEN tarafından gerekli ön muayeneleri yapılmıştır. Sonrasında işitme testinin yapılacağı Veterinerlik Fizyolojisi Ana Bilim Dalı laboratuvarına getirilmiş olan Ceku adlı köpek burada  “OTOAKÜSTİK EMİSYON CİHAZI” ve “KLİNİK ABR CİHAZI” ile testlere tabi tutulmuştur. Test sonuçlarında hayvan sahibi olan Ceren hanıma köpeği Cekunun doğmasal her iki kulağında da sağırlık olduğu ve bunun nedenleri hakkında bilgi ile test sonucu raporu verilmiştir.

                Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Temel Bilimler Bölümü Veterinerlik Fizyolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KOÇKAYA tarafından Türkiye’de ilk olarak köpeklerde “OTOAKÜSTİK EMİSYON CİHAZI” ve “KLİNİK ABR CİHAZI” ile işitme testleri yapılmaya başlanmış ve halende yapılmaktadır. Diğer evcil hayvanlarda da test deneme işlemleri devam etmektedir.

Yukarı