İlk Gün Yeterlikleri


 İLK GÜN YETERLİLİKLERİ

 

Beş yıllık Veteriner hekimliği eğitimi sonrası öğrencilerin, İlk Gün Yeterliliklerini kazanmaları hedeflenmektedir. İlk Gün Yeterlilikleri gereken asgari standartlardır. Veteriner hekimliği eğitimi veren kurumlar, öğrencilerinin ilk gün yeterliliklerini eğitim sürecinin başlangıcından mezun olana kadar yerine getirmesinden ve bunları geliştirmesinden sorumludur. İlk Gün Yeterlilikleri, ulusal mevzuat ve AB direktifleri ile uyumlu olmalıdır.

AB Direktifleri:

Direktif 2005/36/EU (mesleki niteliklerin tanınması üzerine)

Direktif 2010/63/EU (bilimsel amaçlar için kullanılan hayvanların korunması üzerine)

Direktif 852/2004/EC (gıda hijyeni üzerine)

Direktif 853/2004/EC (hayvansal kökenli gıdalar için spesifik hijyen kuralları üzerine)

Direktif 854/2004/EC (insan tüketimine sunulan hayvansal kökenli gıdaların resmi kontrollerinin organizasyonu için spesifik kurallar üzerine)

Yönetmelik 1099/2009/EU (öldürme aşamasında hayvanların korunması üzerine)

1.    Veteriner hekim, hasta, hasta sahipleri, toplum ve çevre ile ilgili etik ve yasal sorumluluklarını bilir.

2.    Veteriner hekimliği ile ilgili organizasyon, yönetim ve mevzuat bilgisine sahiptir.

3.    Veteriner hizmetlerinde güvenliği uygular ve sürdürür; kalite güvencesi sistemleri hakkında bilgi sahibidir; risk yönetimi ilkelerini uygular.

4.    Meslektaş, hayvan sahipleri ve sorumlu yöneticilerle etkili iletişim kurar.

5.    Gerekli durumda meslektaşları tatmin edici ve toplum tarafından anlaşılabilir vaka raporları hazırlar.

6.    Veteriner hizmetlerinde multidisipliner bir ekibin üyesi olarak etkin şeklide çalışır.

7.    Veteriner hizmetlerinde ekonomik ve duygusal durumu yönetir.

8.    Literatür ve sunumları eleştirel olarak gözden geçirebilir ve değerlendirebilir.

9.    Klinik yönetim prensiplerini anlar ve uygular, kanıta dayalı tıp ile hareket eder.

10.  Hayvan bakımı ve veteriner halk sağlığı hizmetlerinin kalitesini yükseltmek için mesleki yeteneklerini kullanır.

11.  Eksik bilgilerle başa çıkabilir, beklenmeyen durumların üstesinden gelebilir ve değişime uyum sağlayabilir.

12.  Kişisel ve mesleki sınırları bilir ve gerektiğinde profesyonel danışmanlık, yardım ve destek nasıl alacağını bilir.

13.  Yaşam boyu öğrenme becerisi ile mesleki gelişim ve öğrenme kararlılığı gösterir. Bu, mesleki deneyimin yansıması ve kayıt altına alınması ile performans artırılması ve yetkinlik için önlemler alır.

14.  Performansı arttırmak için öz denetim ve eş grup inceleme süreçlerinde yer alır.

15.  Her bir hayvan veya hayvan grubunun ve çevresinin konuyla ilgili geçmiş bilgilerini eksiksiz bir şekilde öğrenir.

16.  Veteriner hizmetlerinde hasta hayvanları güvenli bir şekilde zaptırapta alır yâda bu tekniğin gerçekleşmesi için yardımcı olur.

17.  Tam bir klinik muayene yapar ve karar verir.

18.  Hastaların çıkarlarına ve mevcut kaynakların uygunluğuna göre tedavi planlar.

19.  Acil bir durumda tüm türlere ilk ve acil yardım yapar.

20.  Bir hayvanın veya hayvan grubunun fiziksel durumunu, refahı ve beslenme durumunu değerlendirir ve hasta sahibine yetiştiricilik ve beslenme ilkeleri hakkında tavsiyelerde bulunur.

21.  Numuneleri toplar, saklar ve taşır, uygun teşhis testlerini seçer, test sonuçlarını yorumlar.

22.  Açık bir şekilde iletişim kurarak ve uygun bir anamnez sağlamak da dâhil olmak üzere sevk ettiği yer ve analiz laboratuvarı ile işbirliği yapar.

23.  Görüntüleme ve diğer tanı yöntemlerinin tanı koymadaki katkısını bilir. Temel görüntüleme ekipmanlarını kullanır ve iyi sağlık ve güvenlik uygulamaları ile mevcut yönetmeliklere göre vakaya uygun bir muayene gerçekleştirir.

24.  İhbarı mecburi, kayıt altına alınması gereken ve zoonoz hastalıkların şüpheli belirtilerini tanır ve ilgili makamları bilgilendirir ve uygun önlemleri alır.

25.  Lisanslı ilaçlarla ilgili uygun veri kaynaklarına erişir.

26.  Mevzuata ve en son ilaç rehberine uygun olarak ilaçları doğru ve bilinçli bir şekilde reçete eder ve dağıtır.

27.  Şüpheli yan etkileri rapor eder.

28.  Ekipman sterilizasyonu ve giysilerin dezenfeksiyonu bilir, biyogüvenlik prensiplerini doğru bir şekilde uygular.

29.  Aseptik prosedürleri uygular.

30.  Sedasyon ile genel ve bölgesel anestezi işlemlerini güvenle yapar; kimyasal zaptırapt yöntemlerini uygular.

31.  Acıyı değerlendirir ve yönetir.

32.  Ötenazinin ne zaman uygun olduğunu bilir, uygun bir yöntem ile hayvana saygı göstererek uygular, sahiplerinin ve diğerlerinin duygularına duyarlılık gösterir, güvenliklerine dikkat ederek karkasın atılmasını önerir.

33.  Sistematik bir şekilde post mortem muayene yapar, bulguları kayıt eder. Örnekleri alır, saklar ve uygun yerlere gönderir.

34.  Refah yönlerine dikkat etmek de dahil olmak üzere gıda zinciri için kullanılan hayvanların kesim öncesi muayenesini yaparak hayvansal menşeli ürünlerin kalitesini ve güvenliğini etkileyen ve gıda zinciri için uygun olmayan hayvanları dışlamak için gerekli koşulları doğru bir şekilde tanımlar

35.  Gıda üreten hayvanların post-mortem incelemesi ve gıda teknolojisi alanındaki denetim de dahil olmak üzere gıda ve yemlerin muayenesini yapar.

36.  Türlere uygun ve kabul edilen hayvan sağlığı, refahı ve halk sağlığı standartlarına uygun önleyici programlar hakkında tavsiyelerde bulunur ve uygular.

 

Yukarı