Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Veterinerlik Fizyolojisi Anabilim Dalı tarafından düzenlenen I. Korkma Köpeği Anla Çalıştayı 4 Mayıs 2019 tarihinde, Kültür merkezinde yoğun bir katılımla gerçekleşmiştir. Çalıştaya farklı illerden Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri, Sivas ilinde bulunan kreş yöneticileri ve öğretmenleri, ebeveynler ve veteriner fakültesi öğrencileri yoğun bir ilgi ve katılım göstermişlerdir.
Programın açış konuşmasını yapan Veteriner Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Kürşat Altay, “Bugün burada toplanmamıza vesile olan çalıştayımız yine topluma yönelik önemli bir faaliyet olarak değerlendirilmektedir. I. Korkma Köpeği Anla Çalıştayı şu açıdan önem arz etmektedir; bilindiği gibi bireyler arasında çağın en önemli sorunlarından bir tanesi iletişim sorunudur. Bu çalıştayda hayvanlara, köpekler üzerinden hayvanların doğru iletişim kurma yollarını ele almaya çalışacağız. Bu çalıştayın gerçekleştirilmesinde Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Koçkaya başta olmak üzere birçok eğitimci büyük bir heyecan ve özveriyle çalıştı. Yaklaşık 8-9 ay önce popülerliğinin arttığı bu çalıştayın ilimizde 20 civarı okul öncesi eğitim veren kurum ve kuruluşla aynı isimde eğitim faaliyetlerini gerçekleştirerek 1046 yavrumuza, miniğimize ulaşmış olduk.” dedi.
Sivas Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erdem Şenel, “Yaşamımızın her bir yanında, köşesinde, mahallesinde, sokağında karşılaşabileceğimiz sevimli köpeklerimize nasıl yaklaşacağımızı, onları nasıl sevebileceğimizi, korkmadan nasıl yaklaşabileceğimizi göstermesi açısından bu çalıştay önemli. Böyle güzel sosyal farkındalık oluşturmak amacıyla yapılan çalışmada emeği geçenlere teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.
Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mehmet Nebi Kaya, “Anaokullarında çocuklarımıza hayvan sevgisini verebileceğimizi düşünüyorum. Kültürümüzün bir yansıması olarak güzel güzel isimler verip sevdiğimizi ifade etmek istiyorum ama bir gerçek de var; korktuğumuz zamanlar oluyor. Özelliklede sokakta karşılaştığımız zaman korkuyoruz. Belki onlar da bizden korkuyor, biz bunun farkında değiliz. Onların o korkmasıyla verdikleri tepkiden dolayı biz korkuyoruz. Bunları da aşmamız lazım. Bunu aşmanın yolu da bilgi. Bugün bu toplantıda bu bilgiyi edineceğimizi ve hem bu korkumuzu yeneceğimizi ayrıca hayvanlara olan sevgimizin daha da pekiştireceğimizi düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Aslan, “Konuşmak bizim hakkımız. Zaman zaman işte bununla ilgili tartışmalar yapılır. Çeşitli ülkelerde çeşitli toplumlarda hayvanlarda koklaşarak kendi sesleriyle anlaşıyorlar arkadaşlar. En büyük şikâyet gelen konulardan bir tanesi hayvanların çıkardığı sesten dolayı oluşan rahatsızlık. Oysa ki onlar o şekilde ya duygularını anlatıyorlar, ya korkularını belli ediyorlar, ya bizden yardım istiyorlar ya da birbirlerini bazı konularda uyarıyorlar. Onların konuşma dili bu.” dedi.
İnsanların köpeklerden korkmalarının altında yatan en büyük nedenlerden birinin ısırılma korkusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Murat Aslan, “Ebeveynlerin de çok korktuğu konulardan bir tanesi ve yapılan araştırmalarda çoğunlukla çocukların ısırıldığı ve çocukların ısırılırken aslında havyana nasıl yaklaşacağını bilmediği için ısırıldığı ortaya çıkmıştır. Isırılan çocukların çoğunlukla tanıdığı köpekler tarafından yani sahipli, evde beslediği sahipli beslediği hayvanlar veya sokakta birlikte oynadığı köpekler tarafından ısırıldığı çalışmalar da olmuş. Köpekler yemek yerken hassastırlar. Öncelikle kendileri yemek yerler, diğerlerine sonra izin verirler. Bu anlamda da ısırılma vesilesi buluyorlar. Mümkün olduğunda rahat bir şekilde yemeklerini yemelerine izin verelim.” dedi.
Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Arş. Gör. Feride Özlem Elagöz hayvan ve insan sevgisi konusunda güncel dizi sahneleri ve sosyal yaşamdan kesitler sunarak çalıştaya katılanlara bilgi verdi.
Çalıştayın düzenleme kurulu başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KOÇKAYA köpeklerde vücut dili hakkında bilgi vererek, köpeklere hangi koşullarda yaklaşılması gerektiğine yönelik sunum yapmıştır.
Çalıştayın kapanış konuşmasında Dr. Öğr. Üyesi Mustafa KOÇKAYA katılımcılara ve çalıştaya katkı sunanlara teşekkürlerini iletti.